direct naar inhoud van 5.2 Archeologie & Cultuurhistorie
Plan: Industrie-West, partiële herziening Langezaal
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1069-0001

5.2 Archeologie & Cultuurhistorie

5.2.1 Archeologie
5.2.1.1 Algemeen

Op grond van de Monumentenwet dient er in ruimtelijke plannen rekening gehouden te worden met archeologische waarden. In de Monumentenwet is bepaald dat gemeenten een archeologische zorgplicht hebben en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

De gemeente Haaksbergen beschikt over een archeologische beleidsadvieskaart. Een uitsnede hiervan is in afbeelding 5.3 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1069-0001_0016.png"

Afbeelding 5.3 Uitsnede archeologische beleidsadvieskaart (Bron: Gemeente Haaksbergen)

5.2.1.2 Onderzoeksresultaten archeologie

Op grond van archeologische beleidsadvieskaart van de gemeente Haaksbergen heeft het plangebied hoofdzakelijk een hoge archeologische verwachting. De locatie is gelegen op een bedrijventerrein dat reeds jarenlang behoort tot bebouwd gebied. De bedrijfsbestemming rust al sinds jaren op het plangebied (en directe omgeving). Voorliggend bestemmingsplan bevat 'slechts' een planologische regeling om bepaalde bedrijfsactiviteiten mogelijk te maken. Dit bestemmingsplan leidt dus niet tot extra verstoringsmogelijkheden van de bodem ten opzichte van de geldende situatie. Verkennend archeologisch onderzoek is dan ook niet noodzakelijk.

Wel wordt gewezen op de meldingsplicht als bedoeld in artikel 53, leden 1 en 2 van de Wamz 2007 in het geval er tijdens het uitvoeren van civiele werkzaamheden archeologische resten aangetroffen worden. Bij dit plan is louter sprake van de uitbreiding in de hoogte van een bestaand bedrijfspand. In verband daarmee is een archeologisch onderzoek niet noodzakelijk.

5.2.2 Cultuurhistorie
5.2.2.1 Algemeen

Onder cultuurhistorische waarden worden alle structuren, elementen en gebieden bedoeld die cultuurhistorisch van belang zijn. Zij vertellen iets over de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap. Vaak is er een sterke relatie tussen aardkundige aspecten en cultuurhistorische aspecten. De bescherming van cultuurhistorische elementen is vastgelegd in de Monumentenwet 1988. Deze wet is vooral gericht op het behouden van historische elementen voor latere generaties.

5.2.2.2 Onderzoeksresultaten cultuurhistorie

Uit de Cultuurhistorische Atlas Overijssel blijkt dat er in het plangebied geen cultuurhistorische waarden voorkomen. In de directe omgeving van het plangebied komen tevens geen cultuurhistorische waarden voor.

5.2.3 Conclusie

Het uitvoeren van een archeologisch onderzoek is in het kader van dit bestemmingsplan niet noodzakelijk. Het plangebied en de omgeving van het plangebied kennen geen cultuurhistorische waarden.