direct naar inhoud van 3.3 Water
Bestemmingsplan St. Isidorushoeve, uitbreidingslocatie Hoeve-oost

3.3 Water

provinciaal beleid

Belangrijk uitgangspunt in het provinciaal waterhuishoudingsplan voor het nieuwe waterbeheer is duurzaamheid. De provincie geeft aan welke partij verantwoordelijkheid draagt met betrekking tot het stedelijk waterbeheer. Het waterschap is verantwoordelijke partij voor het beheer van het zichtbare water en de gemeente voor de ontwatering van gebieden. Verder stelt de provincie een aantal doelen vast. Bij stedelijke ontwikkelingen en inrichting zal water een sterk sturende rol moeten gaan vervullen. Daarbij moet ook de relatie tussen stedelijk waterbeheer en de 'groene ruimte' worden betrokken. Een hardnekkig probleem is de grondwateroverlast. De aanpak van deze problematiek geeft de provincie een impuls. Het duurzaam maken van de waterketen krijgt gestalte door deze keten zo min mogelijk te belasten met relatief schoon regenwater en uitstoot van vuil water uit deze keten sterk te reduceren. Ook de drinkwatervoorziening zal duurzaam moeten worden. Een intensieve samenwerking tussen de betrokken partijen bij het stedelijk waterbeheer is van evident belang.

waterschap Regge en Dinkel

Het Waterschap Regge en Dinkel heeft de beleidskaders van rijk en provincie nader uitgewerkt in het vigerende Waterbeheerplan. Diverse aspecten van het waterbeleid zijn verder uitgediept in aparte beleidsnota's. Voor het ruimtelijk relevante thema vasthouden en bergen van water, is de Beleidsnota Retentie opgesteld. De uitgangspunten en wensen voor de inrichting en het beheer van beken en overige waterlopen zijn verwoord in de Stroomgebied Actie Plannen (STAP). De notitie Afkoppelen / niet aankoppelen geeft de visie van het Waterschap Regge en Dinkel weer over de wijze waarop met hemelwater moet worden omgegaan en bevat een slisboom voor de juiste keuze van hemelwater in verschillende situaties. De uitgangspunten en randvoorwaarden die het waterschap hanteert voor het toetsen van de basisinspanning en het ontwerp rioolstelsels in samenhang met het oppervlaktewatersysteem, zijn opgenomen in de nota Actualisering Rioleringsbeleid. Daarnaast is de Keur van Waterschap Regge en Dinkel een belangrijk regelstellend instrument waarmee in ruimtelijke plannen rekening moet worden gehouden. Op gemeentelijk niveau zijn het in overleg met Waterschap Regge en Dinkel opgestelde gemeentelijk Waterplan en het gemeentelijk Rioleringsplan van belang voor het afwegen van waterbelangen in ruimtelijke plannen.

beleid gemeente; Waterplan Haaksbergen

Het Waterplan Haaksbergen geeft richting aan het waterbeheer in de komende jaren. Het geeft aan wat er nodig is om het watersysteem en waterketen te verbeteren (rekening houdend met klimaatveranderingen), de ecologie te verbeteren, de belevingswaarde van water te vergroten en de waarde van water onder de aandacht te brengen.

Op basis van het vigerend beleid en de knelpunten en kansen is een strategie uitgewerkt voor het waterbeheer in Haaksbergen. Deze strategie is gestoeld op drie pijlers:

  • verbeteren van de werking van het watersysteem en waterketen, waarbij gelijktijdig geanticipeerd wordt op verwachte klimaatontwikkelingen;
  • het vergroten van de belevingswaarde van watergangen door het verhogen van de diversiteit voor inrichting en ecologie alsmede de implementatie via beheer en onderhoud;
  • het uitdragen van de waarde van water door een actieve, zichtbare en stimulerende rol van de overheid op het gebied van water en ecologie.

overleg

Op 31 januari 2007 heeft er overleg plaatsgevonden tussen Waterschap en gemeente over de manier waarop het water in het plangebied wordt ingebracht. De volgende uitgangspunten zijn door de gemeente en het waterschap aangegeven:

  • het waterschap stelt als eis dat er 40 mm berging binnen het plangebied gerealiseerd moet worden (waarvan 3 mm op straat/verdamping e.d.);
  • afvoer uit het plangebied is conform de landelijke afvoer: 2,4 l/s/bruto oppervlak;
  • wegen mogen niet rechtstreeks op oppervlaktewater afvoeren;
  • het plangebied levert geen problemen op ten aanzien van de regionale berging;
  • hemelwater wordt bovengronds aangevoerd vanaf de woning naar de straat;
  • er ligt een watergang langs de Goorsestraat die van de Provincie is;
  • er worden 50 woningen gerealiseerd (later gewijzigd in 61 woningen, dit aantal is verwerkt in het geohydrologisch onderzoek en het Waterstructuurplan);
  • 50 à 55% wordt uitgegeven;
  • DWA is 12 l/inwoner/uur;
  • er wordt uitgegaan van 3 inwoners per woning;
  • op de grens van het plangebied ligt een waterschapssloot, welke wordt onderhouden vanaf het plangebied. Hiervoor is een onderhoudspad van 5 meter (obstakelvrij) nodig. De watergang is benoemd tot basiswater.

geohydrologisch onderzoek; randvoorwaarden voor het ontwerp

In een overleg met gemeente en waterschap zijn uitgangspunten bepaald voor de omgang met water in het plan. DHV heeft vervolgens een geohydrologisch onderzoek uitgevoerd10 om ook voldoende inzicht te hebben in de geohydrologische opbouw en de maaiveldhoogte van het plangebied. Na het opstellen van het geohydrologisch onderzoek is het ontwerp voor het plan gewijzigd. De wijzigingen zijn meegenomen bij het opstellen van het Waterstructuurplan. Het geohydrologisch onderzoek is opgenomen in bijlage 5.

vertaling naar ontwerp

Op basis van het stedenbouwkundig model voor de woningbouwlocatie St. Isidorushoeve-oost kan de inrichting op hoofdlijnen van de toekomstige waterstructuur bepaald worden. Dit is vastgelegd in een Waterstructuurplan11. Het doel van dit Waterstructuurplan is om op hoofdlijnen de waterhuishouding van St. Isidorushoeve-oost te beschrijven. Deze beschrijving op hoofdlijnen is input voor het stedenbouwkundig inrichtingsplan. Daarnaast is het Waterstructuurplan de waterhuishoudkundige onderbouwing bij het bestemmingsplan. Het Waterstructuurplan wordt in een later stadium uitgewerkt tot een afwaterings- en rioleringsplan, waarbij gedetailleerd wordt aangegeven wat de water- en bouwpeilen zijn, hoe de waterhuishoudkundige voorzieningen worden ingericht en wat het ontwerp van de riolering is.

In het stedenbouwkundig ontwerp is uitgegaan van de opvang van hemelwater in een centraal gelegen wadi en in de greppel langs de Goorsestraat. In totaal moet voor het plangebied 741 m³ aan waterberging worden gereserveerd. De benodigde waterberging wordt bepaald door de volgende uitgangspunten:

  • 37 mm in 75 minuten over het verharde oppervlak;
  • 2,4 l/s/ bruto oppervlak: landelijke afvoer;
  • 150 m² verhard oppervlak per rijtjeswoning of twee onder één kap en 200 m² verhard oppervlak voor een vrijstaande woning. Deze oppervlakken zijn exclusief openbare verharding.

Waterberging kan worden gecreëerd door hemelwater in de bodem te infiltreren of door een buffer aan te leggen die zich vult tijdens neerslag en langzaam leegstroomt in droge perioden. Gezien de hoge grondwaterstanden en de aanwezige leemlagen wordt geadviseerd om een bovengrondse infiltratievoorziening aan te leggen. Hierin kan worden voorzien door het aanleggen van wadi's centraal in het plangebied of aan weerszijden van het plangebied. Deze wadi's worden gecombineerd met groenvoorzieningen. De bodem van de aan te leggen wadi krijgt een oppervlakte van 1.652 m². Bij een waterdiepte van 0,30 m bedraagt de berging 496 m³. (De bodem van de wadi ligt op 0,4 m beneden straatpeil.) Op het talud kan 77 m³ geborgen worden. De totale inhoud van de wadi komt daarmee op 573 m³. Dit is net te klein om het hemelwater te kunnen bergen (596 m³). Bij deze berekening is uitgegaan van kerngetallen. In het afwaterings- en rioleringsplan wordt dit nader uitgewerkt. De greppel langs de Goorsestraat is overgedimensioneerd, zodat hierop extra verhard oppervlak kan worden aangesloten. Een andere optie is om de berging iets dieper te maken. Als randvoorwaarden in het Stedenbouwkundig programma van eisen is een bergingscapaciteit van 2.700 m2 doorgevoerd in het ontwerp. Binnen het totale plangebied is ruim voldoende waterberging aanwezig.

Dit Waterstructuurplan is in het kader van de watertoets onderwerp van overleg met het Waterschap geweest en door partijen geaccordeerd. Het Waterstructuurplan is opgenomen in bijlage 6.