Lintjesregen

Gepubliceerd: 26-4-2024

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om vrijdag 26 april vijf inwoners van Haaksbergen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op deze laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning vindt de Algemene Gelegenheid plaats, die in de volksmond bekend staat als de Lintjesregen. Lintjes zijn er in Haaksbergen dit jaar voor Wim Fransen, Azarja Fransen-van Kempen, Luit Kruizenga, Rinus Noordink en Dorien Waanders. Zij worden door burgemeester Rob Welten voorzien van de bijbehorende decoraties.

Wim Fransen leidt een opmerkelijk leven vol toewijding aan anderen. Zijn vrijwillige inzet begon midden jaren ’70 met pleegzorg voor een jongen uit Berlijn, die hij verzorgde tot aan diens overlijden in 1981. Vanaf 1980 organiseerde en begeleidde hij meerdaagse busreizen voor Haaksbergenaren met gezondheidsproblemen: de bekende reisjes-van-dokter-Fransen. Bij het Rode Kruis zette hij zich in voor de opleiding van EHBO-vrijwilligers en adviseerde hij het bestuur over medische zaken. Tijdens de Military in Boekelo stond hij paraat voor medische hulp. Decennialang verzorgde hij muziek tijdens diensten in verschillende kerken en was hij actief in liturgie- en oecumenische commissies. In 1996 zamelde hij geld in voor de operatie van een gehandicapt jongetje door een marathon te lopen. Als bestuurslid van de Regionale Huisartsenvereniging was hij betrokken bij de eerste HOED in Haaksbergen. Na zijn pensionering werd hij actief bij de stichting Hulp aan Sri Lanka, waar hij medische hulp bood en projecten voor verbetering van levensomstandigheden opstartte. Als clubarts van 't Sybrook gaf hij medisch advies en ondersteuning aan de golfvereniging. Niet te vergeten is de pleegzorg voor een meisje uit een vluchtelingengezin en zijn inzet voor het Automaatje binnen Haaksbergen.

Azarja Fransen-van Kempen toont een grote betrokkenheid bij het welzijn van anderen. Dit begon in 1974 met pleegzorg voor een jongen uit Berlijn, waarbij ze liefdevol voor hem zorgde tot aan zijn overlijden in 1981. Vanaf 1980 organiseerde en begeleidde ze samen met haar man de meerdaagse busreizen voor Haaksbergenaren die dat door gezondheidsproblemen zelf niet konden, waardoor velen een onvergetelijke vakantie beleefden. Naast haar pleegouderschap voor een dochter vanaf 2006, heeft ze zich steeds actief ingezet bij de Kunstkring Haaksbergen, de stichting Beeldende Kunst Haaksbergen, en de Wittemgroep voor oecumenische bevordering. Ook heeft ze het Automaatje binnen Haaksbergen ondersteund en een buurtkast opgezet voor mensen in financiële nood. Sinds 2022 vervult ze met liefde en toewijding de rol van mantelzorger.


Luit Kruizenga heeft een opmerkelijke loopbaan en vrijwillige inzet laten zien die hem de titel "Luit van Breukers" opleverde vanwege zijn uitzonderlijke toewijding aan Electro Breukers na het overlijden van de eigenaar. Sinds 1990 is hij vrijwilliger bij HSC ‘21, waar hij zich vooral bezighoudt met elektriciteit in de accommodatie en in 2004 samen met zijn vrouw werd uitgeroepen tot "clubman van het jaar". Vanaf 2006 haalt hij enveloppen op voor de Actie Kerkbalans en sinds 2007 is hij actief bij de fietscommissie van de KBO Haaksbergen. Hij zet zich ook in voor de Sint Franciscusparochie, waar hij eenzaamheid bestrijdt en zorgt voor attenties tijdens Kerstmis en Pasen. Van 2005 tot 2021 hielp hij bij de Lourdeskerk en sinds 2013 bij de Pancratiuskerk, waar hij onderhoudswerkzaamheden verricht en de inloopkerk ondersteunt. Sinds 2017 is hij actief bij de Hoksebargse Mölln als gids en als assistent molenaar.


Rinus Noordink heeft een indrukwekkende vrijwilligerscarrière bij Sportvereniging Bon Boys, die begon in 1955 als spelend lid en uitmondde in diverse bestuursfuncties, waaronder jeugdleider, lid van het jeugdbestuur en voorzitter. Hij speelde een cruciale rol bij de bouw van faciliteiten zoals de kantine, kleedkamers en tribune. Als voorzitter van de Internationale Toernooicommissie zette hij zich 12 jaar lang in voor het Ben Brockötter toernooi, waarbij een goede organisatie van essentieel belang was. Hij is de eerste clubman van Bon Boys en erelid van de vereniging, nog steeds actief en betrokken. Daarnaast was hij ruim 20 jaar bloeddonor bij het Rode Kruis en is hij sinds 2009 betrokken bij de organisatie van fietstochten voor de KBO. Als collectant voor goede doelen en vrijwilliger binnen de parochie toont hij een langdurige, toegewijde staat van dienst.
 


Dorien Waanders is op jonge leeftijd met haar vrijwilligerswerk gestart als coördinator van het boekenfonds bij Scholengemeenschap Het Assink, waar ze ook betrokken was bij het maken van het jaarboek en de organisatie van schoolgala's en diploma-uitreikingen. Haar toewijding bleek uit diverse taken zoals agendabeheer, planning en leidinggeven, waarbij ze zich volledig inzette tot 2017. Tijdens haar studie verpleegkunde zette ze zich in voor kansarme kinderen in Guatemala en werd ze actief bij volleybalvereniging Isivol, waar ze verschillende functies bekleedde en veel activiteiten organiseerde. Als lid van Juniorkamer De Berkellanden en later Club4o, zette ze zich in voor maatschappelijke doelen. In 2019 richtte ze Zij aan Zij op, een vrouwennetwerk dat zich inzet voor verschillende initiatieven in Haaksbergen. Naast intensieve mantelzorg en haar volledige baan als ambulanceverpleegkundige, blijft Dorien actief betrokken bij de gemeenschap en staat ze altijd klaar om te helpen en zorg te dragen voor anderen.

Meer nieuws

  • Betere openingstijden

    1-5-2024

    De tijden waarop u bij de publieksbalie terecht kunt, zijn verruimd....

  • Windenergie beleid

    3-5-2024

    Het college vraagt de raad om lokaal beleid voor windenergie vast te stellen....

  • Monument de Hoeve

    30-4-2024

    Groep 8 van de Bonifaciusschool zorgt voor oorlogsmonument....

Nieuws overzicht