Ga direct naar: Snelkoppelingen Hoofdmenu Zoeken Hoofdinhoud
Home > Inwoner > Welzijn, zorg, werk en inkomen > De Jeugdwet
De Jeugdwet is sinds 1 januari 2015 van kracht.
De Jeugdwet vervangt niet alleen de huidige 'Wet op de jeugdzorg', maar ook de verschillende andere onderdelen van de jeugdzorg die nu nog onder de Zorgverzekeringswet (geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (zorg voor licht verstandelijk beperkte jeugd) vallen. Ook de jeugdbescherming en jeugdreclassering maken er onderdeel van uit.
In het nieuwe jeugdstelsel krijgt de gemeente de verantwoordelijkheid voor alle vormen van preventie, jeugdhulp en de uitvoering van jeugdbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. De jeugdhulp is inclusief specialistische hulp, zoals bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren, de zorg voor jeugd met een licht verstandelijke beperking en de gesloten jeugdhulp. Met de Jeugdwet wordt de gemeente we dus verantwoordelijk voor zowel het begeleiden, behandelen als beschermen van de jeugd tot 18 jaar. In het kader van het preventief jeugdbeleid en de jeugdgezondheidszorg richten wij ons echter al op jeugdigen tot 23 jaar.
Een kind moet zo veilig en gezond mogelijk op kunnen groeien. De jeugdhulpplicht geeft de ruimte om maatwerk te leveren en te doen wat nodig is voor een gezin. Daarbij wordt als eerste ingezet op preventie, eigen kracht van het gezin en hulp en ondersteuning vanuit de sociale omgeving. Als meer hulp nodig is wordt een individuele voorziening getroffen in de vorm van meer gespecialiseerde zorg.
Voor de Jeugdhulp is 2015 een overgangsjaar. Dat betekent dat de huidige indicatie van uw kind voor hulp en ondersteuning geldig blijft voor de duur van de afgegeven indicatie. Maar tot uiterlijk 1 januari 2016, want dan vervallen volgens de wet alle oude rechten.
Heeft uw kind op 1 januari 2015 een geldige indicatie voor jeugdhulp? Dan geldt het overgangsrecht voor uw kind. Uw kind houdt recht op de hulp en ondersteuning zolang het overgangsrecht duurt. Is de einddatum van de jeugdhulpindicatie in 2015? Dan stopt het overgangsrecht op die datum in 2015. Voordat uw indicatie afloopt, ontvangt u een brief van de gemeente. Is de einddatum van de indicatie ná 1 januari 2016? Dan stopt het overgangsrecht op 1 januari 2016. U ontvangt in de tweede helft van 2015 een brief van de gemeente.
Op deze algemene regeling voor het overgangsrecht zijn twee uitzonderingen:
De uitvoering van de nieuwe taken op het gebied van welzijn en zorg is ondergebracht bij Noaberpoort. Bij Noaberpoort kunt u terecht voor vrijblijvend advies en praktische ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, jeugd, opvoeden, werk en inkomen. Maar ook wanneer u een individuele vorm van jeugdhulp nodig heeft kunt u bij Noaberpoort terecht. Zij werken volgens het principe: één huishouden, één plan, één aanspreekpunt. Noaberpoort is een initiatief van een groot aantal partners op het gebied van welzijn, zorg en werk en inkomen.
Meer informatie vindt u op:
Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl