Stemmen met volmacht, stempas kwijt of niet ontvangen?

U wilt iemand anders een volmacht geven om voor u te stemmen? Bent u de stempas kwijt? Of heeft u 'm niet ontvangen?

Stemmen bij volmacht: iemand anders gaat voor u stemmen

Als u niet zelf wilt stemmen, kunt u iemand anders een volmacht geven. Deze persoon (de gemachtigde) mag dan namens u stemmen. Er zijn wel een paar belangrijke regels:

  • De gemachtigde mag nooit meer dan 2 volmachtstemmen aannemen.
  • De gemachtigde moet de volmachtstem altijd tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Manieren om iemand te machtigen

Er zijn 2 manieren om iemand te machtigen:

Op de stempas
U kunt iemand machtigen door de achterkant van de stempas in te vullen. Dit is de gemakkelijkste manier en het kan zelfs nog op de dag van de stemming. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Haaksbergen woont en zelf ook in Haaksbergen gaat stemmen. De ingevulde stempas geeft u aan uw gemachtigde, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Schriftelijke volmacht
Bent u niet in de gelegenheid om zelf te stemmen? Dan kunt u een schriftelijke volmacht aanvragen. Dat kan digitaal (met uw DigiD) of door dit formulier (Pdf | 205 Kb) in te vullen en op te sturen naar de gemeente of af te geven aan de publieksbalie in het gemeentehuis. Daar kunt u het formulier ook ophalen.

Uiterlijk op maandag 3 juni, 17.00 uur moet de aanvraag bij ons binnen zijn. Uw gemachtigde krijgt dan een volmachtbewijs thuis gestuurd. Daarmee kan hij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement namens u stemmen.

Stempas kwijt of niet ontvangen?

U krijgt uw stempas uiterlijk op 23 mei toegestuurd. Heeft u op 23 mei nog geen stempas gekregen? Of bent u hem kwijt geraakt? Vraag dan een nieuwe aan. Dat kan mondeling of schriftelijk.

  • Mondeling
    U gaat persoonlijk naar de publieksbalie van het gemeentehuis. Dat kan tot en met woensdag 5 juni, 12.00 uur. Neem uw identiteitsbewijs mee. U krijgt uw nieuwe stempas meteen mee. Het identiteitsbewijs dat u aan de publieksbalie laat zien, moet nog geldig zijn op de dag van uw aanvraag. Een verlopen document is niet toegestaan.
  • Schriftelijk
    Klik hier om een nieuwe stempas aan te vragen (met uw DigiD). Wij moeten uw verzoek uiterlijk maandag 3 juni om 17.00 uur hebben ontvangen. U krijgt uw stempas per post thuis gestuurd.

Let op: Zodra er een nieuwe stempas voor u is gemaakt, is de oude stempas ongeldig. Dus als u die toch nog terugvindt, kunt u er niet meer mee stemmen.

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl