Veiligheid

Hier vindt u alle informatie over veiligheid in Haaksbergen.

Integraal Veiligheidsplan 2024 – 2027

Samen werken aan een fijn en veilig Haaksbergen! De gemeente is regisseur op het gebied van lokale veiligheid en is, tot op bepaalde hoogte, verantwoordelijk voor de leefbaarheid. Het hebben van regie valt of staat met het hebben van een plan. In het integraal veiligheidsplan (IVP) zijn de veiligheidsthema’s beschreven die de komende vier jaar extra aandacht krijgen. Met dit vastgestelde veiligheidsbeleid is de gemeente, samen met haar partners, beter in staat concrete stappen te nemen om onveiligheid in Haaksbergen te bestrijden. Lees het IVP 2024-2027 (pdf | 5,25 MB) 

Wijkagenten

De wijkagent is een ervaren politieagent. Samen met zijn/haar collega’s van het basisteam, zoals surveillanten en rechercheurs werkt hij/zij aan een veilige wijk door handhaving en opsporing. Vaak is de wijkagent een eerste aanspreekpunt in de wijk en een bekend gezicht.

Bekijk wie de wijkagent is bij jou in de buurt. 

NL-Alert

NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Je ontvangt een NL-Alert op je mobiel. Ook zie je NL-Alert op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen van trein, bus, tram en metro. Zie je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help ook anderen daarbij.

Woon of werk jij in het grensgebied? Of doe je er wel eens boodschappen? Gebruik dan de NL Alert app. Door de app kun je ook als je verbonden bent met het Duitse netwerk informatie ontvangen bij een noodsituatie. Handig en fijn! Lees op de website van NL-Alert hoe je de NL-Alert app kunt downloaden, wanneer het eerstvolgende testbericht wordt verzonden en wat je moet doen in een noodsituatie.

Meld Misdaad Anoniem

Weet jij iets over criminele activiteiten? Heb je iets gezien of herken je iemand op beelden? Dan is dat waardevolle informatie die er toe kan leiden dat daders worden opgespoord en criminaliteit wordt gestopt. Maar wanneer de dader jou kent, voel je je misschien niet veilig om met naam en toenaam te melden. Daarom is er Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Je kunt bij Meld Misdaad Anoniem melden over bijvoorbeeld de productie en handel van drugs, geweldsdelicten, fraude, brandstichting maar ook over mensenhandel.

Sinds 2023 is de gemeente Haaksbergen ook aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. De gemeente ontvangt (naast andere relevante partners zoals de politie) alle relevante signalen die binnenkomen bij Meld Misdaad Anoniem.

Is Meld Misdaad Anoniem echt anoniem? Ja dat is het. Het is zelfs zo dat als M. jouw anonimiteit niet kan waarborgen ze de melding niet aannemen. Lees hier hoe Meld Misdaad Anoniem werkt.

Melden kan door te bellen met 0800 7000 of online. Kijk voor meer informatie op de website van Meld Misdaad Anoniem.

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Voor informatie over huiselijk geweld en kindermishandeling, verwijzen we je graag door naar de informatie op de website van de Noaberpoort.

Mensenhandel

Mensenhandel komt overal voor, ook in Twente. Het is een verzamelnaam voor situaties waarin iemand door een ander wordt uitgebuit. Dwingt iemand jou tot seks, stelen of iets anders? En verdient hij of zij geld aan jou? Kenniscentrum Mensenhandel Twente kan je helpen.

Cybercriminaliteit

Steeds meer mensen worden slachtoffer van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Er zijn verschillende vormen, zoals hacken, ransomware, phishing en identiteitsfraude. Op de website van de politie vind je wat je er zelf aan kunt doen om geen slachtoffer te worden van cybercrime.

Veiligheidsregio Twente

Veiligheidsregio Twente (VRT) is een samenwerkingsverband van hulpdiensten en gemeenten. Samen met onze partners werken we aan een veilig Twente. Wij zijn de drijvende en bindende kracht achter een goede hulpverlening en het voorbereiden op en bestrijden van rampen en crises. De veiligheidsregio coördineert de aanpak van grote ongelukken, rampen en crises zoals grote branden, een ongeval met gevaarlijke stoffen of terrorisme.

Op de website van Veiligheidsregio vind je onder andere meer informatie over wat je moet doen in een noodsituatie. Ook is hier informatie te vinden voor evenementenorganisatoren. 

Overige thema’s

Via de volgende links kun je meer informatie vinden over diverse veiligheidsthema’s:

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl