Afvalbeleid

Gepubliceerd: 15-12-2023

De manier waarop in Haaksbergen afval wordt ingezameld zet onvoldoende zoden aan de dijk. Afval moet de komende jaren beter gescheiden worden om de landelijke en regionale doelstellingen te behalen en de gemeente moet inwoners daarbij helpen. Dat is kort gezegd de belangrijkste conclusie van de evaluatie van het Afvalbeleid 2017 - 2021. Deze evaluatie gebruikt de gemeente om nieuw beleid te maken voor de komende jaren.

In 2017 voerde de gemeente al veranderingen door in de afvalinzameling. Verpakkingen werden voortaan aan huis opgehaald en inwoners kregen hiervoor de bekende container met oranje deksel. Verder ging de frequentie van het legen van de grijze container omlaag naar eens per vier weken. Deze maatregelen waren een stapje in de goede richting, maar de doelstellingen worden bij lange na nog niet gehaald. Vanaf 2020 moest 75 procent van het afval gescheiden worden en moest de hoeveelheid restafval zijn teruggebracht naar gemiddeld 100 kilo per persoon per jaar. In 2030 mag dat maximaal 50 kilo zijn. In 2021 was de hoeveelheid restafval al gedaald, maar nog steeds 168 kilo. Het scheidingspercentage was met 71 procent ook nog niet toereikend. Wethouder Johan Niemans: “We zijn in Twente bijna het slechtste jongetje van de klas en hebben dus een inhaalslag te gaan.”

Veranderen

In de evaluatie van het bestaande beleid staan conclusies, aanbevelingen en randvoorwaarden die gebruikt worden voor het nieuwe zogeheten Grondstoffenplan. Bij het opstellen van dat plan begin volgend jaar wordt ook geluisterd naar wensen van inwoners. “Allesbepalend kunnen deze wensen jammer genoeg niet zijn. We hebben ook rekening te houden met technische en financiële mogelijkheden en we vragen bovendien professionals zoals Twente Milieu en Langezaal om advies”, aldus wethouder Niemans. “Maar het belangrijkste om ons te realiseren: wat we nu doen is niet voldoende om de doelstellingen te halen. Er moet wat veranderen in onze aanpak. Verandering vindt niet iedereen leuk. Dat realiseer ik me. Om deze reden maken we een participatieplan, waarin we de rol van allerlei betrokkenen vastleggen. De gemeenteraad besluit begin 2024 over dit participatieplan. Daarna gaan inwoners weer van ons horen.”

Meer nieuws

  • Haalbaarheid Assink

    15-5-2024

    Realisatie nieuwbouw Assink vraagt om keuzes. Resultaten onderzoek bekend....

  • Pinksteren

    15-5-2024

    Tweede pinksterdag is het gemeentehuis gesloten. Er wordt geen afval opgehaald....

  • Buurt verduurzamen

    16-5-2024

    Samen met inwoners wil de gemeente de samenleving duurzamer maken....

Nieuws overzicht